Horses

Er du en lægger rytter?

LÆG din mobil fra dig! KAN du det??

Det er faktisk et meget relevant spørgsmål til dig, i særdeleshed som rytter – og du må gerne lige tænke lidt over hvad du har lyst til at svare på dette spørgsmål.

Hvorfor skulle jeg dog gøre det, kan det være du tænker?

At lægge sin mobil er lige nu et HOT tema/kampagne fra Rådet for større trafiksikkerhed.

Der er en god grund til at køre denne kampagne. Der sættes fokus på det for at hjælpe os alle. Være opmærksomme på at ting kan vente. Når vi synes, at vi skal reagere med det samme på en summen, ringetone eller en lyd fra vores telefon, skifter vi fokus, fra det vi oprindeligt er i gang med.

Vi skifter fokus og blir uopmærksomme!

Det er jo farligt, at være uopmærksom. Det ved vi allesammen godt, når vi lige tænker os om en ekstra gang.

Men er det nu også decideret farligt, når du rider? Du er ihvertfald uopmærksom, i større eller mindre grad, idet du vender din opmærksomhed på …..ja, mobiltelefonen….og dermed også mister fokus på det du ellers er i gang med. Det kan f.eks. være at du er i gang med at ride. Det kan også være, at du får en sms eller et opkald, mens du er ved at fodre, hente heste ind, sadle op, eller ved at undervise. Det er noget du reagerer på uanset hvad. Hjernen registrerer det, og dermed også kroppen.

Hvad gør det ved hestene?

Hestene reagerer på din uopmærksomhed eller skift af fokus. Det er deres instinkt. Og de kan reagere for flere forskellige måder. Fornemmer de, at der der fare på færde, eller bærer de bare over med os og vores uopmærksomhed. De er jo meget overbærende dyr i mange henseender. Hestene prøver at læse situationen nu og her…ren overlevelse. Og hvis de fornemmer, at vi slapper af ved at mobiltelefonen gir lyd fra sig, så kan de reagere ved f.eks at begynde at græsse. Det kan også være at de bare venter hvis det er midt i en opsadling eller når smeden f.eks. er der…jeg har heldigvis en smed, der er lægger. ;o)

Hvis vi eller de der omgåes vores hest derimod selv bliver irriterede over at blive forstyrret midt i en session, så påvirker det omgivelserne og dermed hesten.

Det kan blive et indlært signal for hestene om at stoppe!

Hvadenten du arbejder med din hest fra jorden eller,  du rider rundt med din mobil på dig, hvad mange jo gør, så kan en ringetone eller dit fokus på mobilen, gøre at hesten simpelthen får det kodet ind som et signal. Jeg havde engang en veninde, der som træner og underviser af mange ryttere og heste dagligt simpelthen observerede, at hestene – også ungheste i tilridning – stoppede op helt af sig selv, når hendes telefon ringede. Jeg ved det, da jeg selv har ringet flere gange, mens hun sad på hestene…og det kan man jo af gode grunde ikke se gennem telefonen på forhånd. Havde jeg kunnet det, havde jeg jo ikke ringet, fordi personen i den anden ende var optaget. Og man vil jo ikke forstyrre.

Mobil i lommen begrænser din hoftebevægelse og giver assymetrisk krop/ridning.

Du kan simpelthen ikke komme korrekt frem i hoften og give de rigtige signaler til hesten, når du rider. Det gælder også når du går selv. Det er hele tiden en form for barrikade/blokering for bevægelsen, både i din gang – skridtbevægelsen, og det påvirker selvfølgelig også din ridning.

Hvad kan du så gøre?

Ja, altså det letteste er at lægge mobilen fra dig, især hvis du er i et 
ridehus. Måske er det blevet en tryghed for dig at have den med. Men mange af os, lidt ældre, er vokset op uden en mobiltelefon og har klaret os igennem livet - og ridningen alligevel. Vi sørgede for at folk vidste, hvor vi var, at vi var på tur eller andet. Med andre ord savnede vi ikke mobilen, idet den ikke fandtes. 
Vær også opmærksom på at mobilen måske også er en medfaktor til at der er så meget stress....vi skal være online hele tiden og dermed svare på alle henvendelser nu og her! Det kan vores hjerne og krop ikke rumme i længden.

Men hvis du absolut føler at din mobil er vigtig at have på dig, så læg den i en yderlomme på en jakke, vest eller måske et af de smarte bælter man kan købe

Men altså vigtigst af alt - LÆG DEN!

 

fb-share-icon

Seminarieuddannet lærer i 1999. Stresskonsulent, Yoga- og Reformerpilatesinstruktør. Mor til 3 børn fra 1992, 1998, og 2001. Udvikler og ejer af Fit2Ride og RytterYoga®konceptet, hvorunder jeg har uddannet nye instruktører siden 2009 - samme år hvor min første bog "I balance på hesteryg- vejen til bedre præstationer udkom. Bogen blev til i samarbejde med human-, hestefysioterapeut og træner Claus Toftgaard. I 2014 udgav jeg Dvd´en "Fra træningslokale til hesteryg". I 2019 udkom Bogen RytterYoga. Tidligere aktiv konkurrencerytter på nationalt plan. Nu nydes ridningen primært som fritids rytter på vores egne Islandske heste her på Skovgaard. Får dog stadig jævnligt undervisning og deltager på kurser og deltager i småstævner fra tid til anden.

3 kommentarer

  • Gitte Nygasrd

    Har kun min mobil på mig når jeg rider i skoven og der ligger den i en lille taske, når jeg rider hjemme, har jeg aldrig min mobil på mig.

  • Dorthe Hoelgaard

    Jeg har hele to mobiler med. Den ene er i kontakt med mine høreapparater og registrerer mig hele dagen (et forsøg jeg er med i for Oticon) den kan heldigvis ikke ringe. Den anden er, hvis hesten skulle tabe mig. Men jeg tager den ikke hvis den ringer, da den ligger dybt i mon lomme på heldragten, for ikke at forstyrre mine bevægelser. Kh Dorthe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *