Horses,  Islandske Heste

Borrelia med mere? Syg hest!

Når hesten ændrer adfærd, skal man være ekstra opmærksom.

Jeg så en øget adfærdsændring hos vores islandske hest Silfurgeisli (i daglig tale Silver). Ændringen kom gradvist og var langsomt stigende i et forløb over nogle uger her.

Kunne det have med alderen at gøre?

Silver er lige fyldt 3 år, og først tænkte jeg bare, at det måtte have med alderen at gøre.

Han virkede urolig, lidt stresset og ekstra sensitiv. Han begyndte også at virke lidt mere “hingstet” selv om han blev tidligt kastreret.  Men da jeg samtidig havde 2 “fremmede” hopper udefra stående på en anden, ikke tilstødende fold, overvejede jeg også, om det eventuelt kunne være årsagen. Men han så også lidt trist ud i pelsen. Fældede ikke som de andre heste og virkede træt. Det på trods af sin sædvanlige gode fodring og ekstra tilskud af B-vitamin, som jeg altid plejer at give mine heste i forbindelse med fældningen.

Yderligere symptomer!

Så begyndte han at skafte ind og ud hyppigere end normalt. Indimellem var det som om han fik et stød udefra. Og så observerede jeg at han løftede bagbenene skiftevis op under sig og gik rundt som om han skulle urinere eller af med gødning. Løftede halen gik lidt rundt igen, og begge dele kom da også alligevel, men jeg så det som smertetegn.

Dyrlægen måtte tilkaldes!

Så selvfølgelig kontaktede jeg straks dyrlæge. Da dyrlægen kom, var Silver imidlertid helt fin at se på. Det kan være svært, at se om hesten fejler noget, når det netop blot er et øjebliksbillede, der fåes, når dyrlægen lige kommer. Når symptomerne på at der kan være noget galt med hesten, så tilmed kommer og går over døgnet, er det ekstra svært. Han blev undersøgt, og der blev taget blodprøver for en sikkerheds skyld. Jeg bad om at han også blev testet for borrelia, selv om det ikke umiddelbart var de klassiske symptomer på borreliose, han stod med.

Blodprøverne talte deres tydelige sprog!

Blodprøverne viste at der var borrelia, og at Silver helt sikkert havde høje infektionstal. Men om de tal alene kunne skyldes borreliose var uvist. At der var dannet antistoffer for borrelia, viser blot, at han kan have haft det uden at vise voldsomme tegn.

Vi har mange flåter i området, da vi bor omgivet af skov og til tider ret fugtig eng. Samtidig er der en livlig aktivitet af rådyr. Rådyr og mus er de primære værtsdyr for flåterne og flåter er desværre i stor stigning. Også de flåter der kan bære bakterier, der kan give mere eller mindre alvorlig sygdom hos både mennesker, hunde og heste. Vi har gennem alle år behandlet vores katte og hunde med midler, der skulle dræbe de flåter, der ville bide på dyrene. Men jeg har ikke behandlet hestene. Jeg har bare pillet flåterne af, hvis de var der, og det var primært også de små husdyr, der var udsat. Men som årene er gået, kan jeg godt se en stigning i flåter på hestene også. Så jeg tænker, at det sikreste vil være at hestene nu også skal have forebyggende behandling. Der er desværre ingen garanti for at Silver, eller de andre heste, ikke kan få borreliose igen.

Flere undersøgelser hos dyrlægen!

Silver blev også scannet og fik taget urinprøver, da der var flere tegn på, at der måske kan være mere i hans sygdomsbillede end blot borrelia. Så vi venter på svar nu fra de ekstra undersøgelser. Der er blandt andet også taget en spyt-test for bændelorm. Indtil videre er han sat i medicinsk behandling, og vi krydser fingre for, at vores dejlige dreng får det godt igen.

Billedet er ikke af Silver men af en anden hest, der også tydeligt er trist i pelsen og ikke har fældet fuldt ud før græsningssæsonen.

Pas på jer selv og jeres dyr i denne lange flåtsæson….det er et lille bid, der kan have store konsekvenser!

Tak fordi du læste med. Kom meget gerne med kommentarer til mit indlæg.

Mange hilsner

Søs

fb-share-icon

Seminarieuddannet lærer i 1999. Stresskonsulent, Yoga- og Reformerpilatesinstruktør. Mor til 3 børn fra 1992, 1998, og 2001. Udvikler og ejer af Fit2Ride og RytterYoga®konceptet, hvorunder jeg har uddannet nye instruktører siden 2009 - samme år hvor min første bog "I balance på hesteryg- vejen til bedre præstationer udkom. Bogen blev til i samarbejde med human-, hestefysioterapeut og træner Claus Toftgaard. I 2014 udgav jeg Dvd´en "Fra træningslokale til hesteryg". I 2019 udkom Bogen RytterYoga. Tidligere aktiv konkurrencerytter på nationalt plan. Nu nydes ridningen primært som fritids rytter på vores egne Islandske heste her på Skovgaard. Får dog stadig jævnligt undervisning og deltager på kurser og deltager i småstævner fra tid til anden.

En kommentar

  • Irene Gafert

    Uha….vidste ikke at heste også kan få borrelia,og måske også tbe? Som flåten spreder blot ved sit bid…
    Så hvad gir du for at forebygge? Indvortes? Udvortes ?
    Vi har også mange rådyr her omkring Hallindskoven i Svendborg, ligesom der også er masser af fugtige vådområder…..enge med højt græs hvor jeg ofte går rundt med mine to ismuler så de kan spise af den store buffet, men det må så være slut for så er der sikkert rigtig mange flåter der..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *