Kan dans gøre dig til en bedre rytter?
Der findes mange Mærkedage og en af dem er “Dansens Dag”.
På denne dag opfordres alle til at danse eller i det hele taget at sætte fokus på bevægelse, for der findes selvfølgelig mange andre gode muligheder for at bevæge sin krop.
Men netop dans er muligvis blevet undervurderet. Det er jo herligt at danse og bevæge sig til musik – og nu hvor vi efterhånden har så mange særlige mærkedage, er det da skønt med en Dansens dag også.
Det er tit blevet omtalt at Danse med heste. Der er også skrevet en bog med samme titel af Klaus Ferdinand Hempfling.
Bogen er oprindeligt på tysk og udgivet i 1993. Oversat til dansk og udgivet på Borgens Forlag i 1996.
Manden der skrev bogen kom oprindeligt fra teater- og danseverdenen og opfattede ridning som en kunstart. Det har vi hørt før, men alligevel vakte det opsigt med den tilgang og benævnelse af omgangen med heste.
Tålmodighed lønner sig!
Mange af forberedelserne til den gode tur på ryggen af hesten, uanset om det er med eller uden sadel, foregår således fra jorden i hans bog. Der stilles krav til rytterens egen grundige forberedelse og kropskontrol, så man selv er klar til at være den gode dansepartner eller i det hele taget en person, hesten har lyst til at lægge krop til og være sammen med. Ingen vil trædes over tæerne eller få ondt i kroppen af at være sammen. Det gælder i særdeleshed hestene, selv om de tåler meget fra rytterens side.
De fleste ryttere har en enorm lyst til at sætte sig op. Jo før jo bedre. Ud at ride. Men tålmodighed lønner sig. Hvis det skal føles rigtigt for begge parter. Hesten og rytteren. Den samlede Equipage.
At føle selve ridningen som en dans, tænker jeg, at de fleste ønsker at opleve. Ikke bare èn men gerne flere gange. Det er ikke sikkert at dansen er lige god hver gang, men det gør heller ikke noget. så ved man, hvad der skal trænes til næste gang. Dansetrinene kan hele tiden forbedres. Hvis du altså er tålmodig og lader både din og hestens krop blive mere og mere smidig og stærk over tid.
Glæd dig, Øv dig – Bevæg dig – læs mere i det nyeste nummer af Riders Notebook hvor jeg har skrevet en artikel om emnet.
Her kan du blandt andet høre om Julie Christiansen, verdensmester i T.2 (tölt for løse tøjler) og 5.1 (femgang), som i flere år har danset salsa og er blevet en endnu bedre rytter.
God danselyst ;o)
Søs Fejerskov-Quist
Seminarieuddannet lærer i 1999. Stresskonsulent, Yoga- og Reformerpilatesinstruktør. Mor til 3 børn fra 1992, 1998, og 2001. Udvikler og ejer af Fit2Ride og RytterYoga®konceptet, hvorunder jeg har uddannet nye instruktører siden 2009 - samme år hvor min første bog "I balance på hesteryg- vejen til bedre præstationer udkom. Bogen blev til i samarbejde med human-, hestefysioterapeut og træner Claus Toftgaard. I 2014 udgav jeg Dvd´en "Fra træningslokale til hesteryg". I 2019 udkom Bogen RytterYoga. Tidligere aktiv konkurrencerytter på nationalt plan. Nu nydes ridningen primært som fritids rytter på vores egne Islandske heste her på Skovgaard. Får dog stadig jævnligt undervisning og deltager på kurser og deltager i småstævner fra tid til anden.