Horses

Mindeord – og at ride til kirke! Old School!

Det har jeg ikke prøvet før. Hverken det at skrive et mindeord, eller at ride til kirken til en bisættelse, men een gang skal være den første. Så da en af vores gode ældre venner skulle bisættes for præcis en uge siden, var jeg ikke i tvivl.

Jeg var insisteret på at skulle skrive mindeord, OG jeg ville komme ridene til kirken. Med en sidste hilsen i form af en krans formet som en hestesko

 

Det var ganske enkelt for at vise min ære og respekt for afdøde, Jørgen Glyb, og hans familie.

Det drejede sig nemlig om en person, der gennem tiden havde fået en meget vigtig rolle i mit liv, siden jeg, på en dejlig forårsdag, mødte ham og hans datter Corinna.

Det møde skete i skoven. Vi var alle til hest og på hver vores hyggelige ridetur. Jeg fulgtes med gode venner. Vi kom fra hver vores retning og mødtes helt tilfældigt midt i den store skov i Ganløse Ore.

I selvsamme skov(e), der er 3 skove rundt om os,  som vi er så priviligerede at bo nærmest midt i, her på vores dejlige gård.

At mødes til hest

Det giver en særlig stemning, at møde folk til hest. Vi er jo, i dette tilfælde, næsten 30 år tilbage i tid. Men jeg kan stadig huske følelsen fra den tid, hvor man talte mere sammen.

Der var ikke så mange computere dengang. Mobiltelefonen var knap nok eksisterende, så man talte med dem man mødte. Om det var i bus, tog, til hest eller andet – ja så hvis folk havde ridetøj på – så var der et fællesskab….og man kunne tale.

Der var mere nærvær!

Det skabte nye relationer, venskaber og ofte var de længerevarende. Sådan var det med Jørgen og hans familie, der også bestod af hustru Leni Glyb, deres ældste datter Corinna, som er et par år yngre end jeg selv samt deres søn Jesper, der er lillebror.

Familien havde netop erhvervet sig en dejlig gård, Ryethøj, i Kirke Værløse. Hertil havde de indkøbt nogle Islandske heste. Det var primært for at avle og for at bruge jorden, der var velegnet til selvsamme formål i dette store hesteområde.

Jeg blev veninder med datteren (det er jeg stadig, omend vi ikke har samme tid til at ses), og jeg fik min daglige gang på stutteriet, hvor der var masser at hjælpe med og læring at erhverve sig gennem årene.

Som en datter

Det var næsten, som at være en datter af huset. Der var frihed under ansvar. Det passede mig fint, for sådan var jeg også opdraget hjemmefra. Man kunne få lov til stort set alt, hvis man udviste ansvarlighed. Hvilken lykke. Det blev mit andet hjem. Jeg kunne ride de heste jeg ville, låne hestetrailer og deltage til stævner. Have mine egne heste opstaldet på stedet og sågar opleve at få føl der, når jeg nu ikke havde mit eget sted (endnu).

Da stutteriet lukkede og familien måtte flytte fra Ryethøj på grund af Jørgens begyndende sygdom i form af parkinson, forærede de mig den dejlige hoppe, jeg havde passet og redet rigtig meget på, mens jeg var der. Pragtfulde Tritla, der blev 25 år og havde sine sidste år hos mig.

TAK!

Jeg skylder den familie megen tak! Og at ride til kirken var den bedste måde, jeg kunne vise min dybfølte tak på – en torsdag i september. I høj sol. Med tårer i øjnene, men stadig med et smil på læben. For den tid der er gået godt – kommer ikke skidt igen :o)

I dag har jeg mit eget Ryethøj… Vores dejlige Skovgaard, der ligger i samme område. Det jeg kalder mit hood.

Der hvor jeg glæder mig over hver dag og husker at mindes de sjæle, der stille og roligt drager videre…denne gang var det Jørgens tur.

Æret være Jørgen Glyb`s minde.

Søs

fb-share-icon

Seminarieuddannet lærer i 1999. Stresskonsulent, Yoga- og Reformerpilatesinstruktør. Mor til 3 børn fra 1992, 1998, og 2001. Udvikler og ejer af Fit2Ride og RytterYoga®konceptet, hvorunder jeg har uddannet nye instruktører siden 2009 - samme år hvor min første bog "I balance på hesteryg- vejen til bedre præstationer udkom. Bogen blev til i samarbejde med human-, hestefysioterapeut og træner Claus Toftgaard. I 2014 udgav jeg Dvd´en "Fra træningslokale til hesteryg". I 2019 udkom Bogen RytterYoga. Tidligere aktiv konkurrencerytter på nationalt plan. Nu nydes ridningen primært som fritids rytter på vores egne Islandske heste her på Skovgaard. Får dog stadig jævnligt undervisning og deltager på kurser og deltager i småstævner fra tid til anden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *