Horses,  Islandske Heste

Istølt – eller bare ridning på is!

Uanset hvad, så kræver det sin hest…OG sin rytter at føle sig sikker på isen. Det gælder særligt i forhold til det vejrlig vi har haft i et stykke tid nu. Det er jo naturligt. Det er vinter. Og hvad så?

Nogle vælger at rykke indenfor i et ridehus for at træne. Det er jo helt forståeligt.

Det er glat, og man kan selv falde og slå sig. Det være sig uanset, om man lukker heste ud, eller bare skal ud med trillebøren eller måske bære foder og gulerødder ind fra bil eller opbevaringssted.

I værste fald kan vi risikere at falde og brække en eller flere knogler i kroppen.

Vi kan forstuve en ankel. Hesten kan få en kodeledsforvridning eller en belastningsskade.

Skal vi blive indendøre – Med både os selv og hestene?

JA, hvad gør vi nu – lille du…?

Altså mange af de ryttere, der har, og/eller,  rider Islandske heste er ihvertfald rimelig godt forberedt på sne og is. Vinteren bør vel heller ikke komme bag på nogen. Vi ved den kommer før eller siden, selv om mange også udskyder at få vinterdæk på bilen og gode sko til sig selv.

De fleste heste, islænder eller ej, ser da også ud til at nyde en tur i det fri uanset vejret. Og, hvis vi er heldige kommer der en god vinterlig periode med sne og frost hvert år.

De islandske heste og mange af deres ryttere konkurrerer faktisk på isen. Måske har du hørt om det eller selv været tilskuer eller deltager.

Istølt

Det kaldes Istølt – og er netop afholdt for 9. gang i Frederikshavn skøjtehal, hvor der normalt både trænes og spilles ishockeykampe…og det foregår jo på skøjter.

Showet/mesterskabet, (for det er en showkonkurrence med høj musik og fart over feltet hele vejen igennem), blev afholdt lørdag d. 2. februar 2019. Der var gang i den – også på livestream – med kendte værter og islandshesteryttere. Og der var hele 1800 deltagere i hallen den aften. Der var så meget kul på, at man skulle tro, at isen ville smelte allerede der. Jeg var der ikke selv, men kunne fornemme den tætte stemning gennem skærmen i den tid, jeg fulgte med. Der blev redet pænt til, som man siger. Og på isen rider man ikke galop. Det er svært nok for hestene at holde takt og rytme i traven. Det gælder særligt i svingene/hjørnerne, og det er tydeligt at se.

Hestene skal tænke selv.

Hestene skal tænkte rigtig meget selv og holde balancen. Det gælder også i hverdagen, uanset om vi rider på is eller ej. Men det sidste stiller nogle særlige udfordringer til ekvipagen. Det kræver i særdeleshed en god, stabil og rolig rytter i alle gangarter.

I forhold til den Islandske hest og dens gangarter, er det særligt tølten og passen, der får størst fokus. Netop de gangarter tæller dobbelt, når dommerne giver deres karakterer, men det er jo også det særlige ved den Islandske hest.

Der er lige et par gear mere.

Ingen skøjtehal i det daglige.

Vi behøver ingen skøjtehal for at være på isen i disse dage. Men det kræver selvfølgelig, at vi er betænksomme og tager vores forholdsregler. Det gælder både om hesten er med eller uden sko.

Til istølt i Frederikshavn blev der sat ekstra mordax i skoene 2 for og 2 bag – 4 ialt på hver enkelt sko. Det blev gjort omhyggeligt og afprøvet ved ridning på isen i forvejen, inden det gik løs.

Sikkerheden er vigtig for hest og rytter, og jeg håber, at I nyder de dejlige kolde dage i det fri – gerne sammen med hesten, hvis det er muligt.

Tak til Julie Christiansen, for at jeg har fået lov til at bruge disse skønne billeder. Billeder der er taget fornylig i frostklart vejr. Julie er flere gange Danmarksmester og også Verdensmester i sporten for Islandske heste.

fb-share-icon

Seminarieuddannet lærer i 1999. Stresskonsulent, Yoga- og Reformerpilatesinstruktør. Mor til 3 børn fra 1992, 1998, og 2001. Udvikler og ejer af Fit2Ride og RytterYoga®konceptet, hvorunder jeg har uddannet nye instruktører siden 2009 - samme år hvor min første bog "I balance på hesteryg- vejen til bedre præstationer udkom. Bogen blev til i samarbejde med human-, hestefysioterapeut og træner Claus Toftgaard. I 2014 udgav jeg Dvd´en "Fra træningslokale til hesteryg". I 2019 udkom Bogen RytterYoga. Tidligere aktiv konkurrencerytter på nationalt plan. Nu nydes ridningen primært som fritids rytter på vores egne Islandske heste her på Skovgaard. Får dog stadig jævnligt undervisning og deltager på kurser og deltager i småstævner fra tid til anden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *