Horses

Hvor langt skal man gå for at vinde sløjfer? Er du bare listefyld?

Og hvad betyder de sløjfer egentlig for os? Er de bare til pynt eller giver det god og oprigtig mening med den anerkendelse vi får, når vi tager ud og måler os selv og vores hest med de andre deltagere til stævner eller andre begivenheder i hesteverdenen – såsom skuer og andre former for udstillinger.

For min egen del er det vigtigt at komme ud og få set, hvor langt den træning man har lagt både kræfter og tid i hen ad vejen er nået.

Den træning, der lægges dagligt i både omgang med hesten, til undervisning og præcision i forhold til øvelser på de programmer der skal laves på banen.

Det kan alt andet lige bedst måles ved at få nogle karakterer og kommentarer fra de dommere, der er til stede ved de forskellige udbudte begivenheder.

Derfor er det også vigtigt at komme ud, når lejligheden og lysten byder sig. Men det kræver også meget, ikke bare forud. Også på selve dagen. Klargøring af sig selv og hesten og udstyret. Transport til og fra stævnepladsen, og hele den energi og det overskud, der bare skal til, når man skal afsted til stævne.

For der er ofte også meget på spil. Det føles, måske, som en eksamen. Men man kan også vælge at føle det som en prøve eller test. Så er det rart, at der er noget at vælge imellem ude i det ganske danske land.

Uanset om det er dressur, spring, trec, følbedømmelser eller dyrskuer er de fleste bare SÅ glade og stolte for at få en sløjfe med sig hjem.

Men hvor langt skal vi gå for de sløjfer? Er der en pris i den sidste ende, hvis vi nu bare ender med at blive kede af det i den sidste ende, fordi det forudgående arbejde og undervisning ikke har “kunnet betale sig”. 

For vi kan nok godt blive enige om, at det koster mange tid og penge både at holde hest og få undervisning. Sådan har det været i mange år. Der findes dog stadig steder og instruktører, der er til at betale, som stadig er rigtig rigtig gode. Mit motto er: Alle skal have råd til ordentlig og god undervisning. Jeg mener dermed, at man kan godt kan få gode varer til netto priser.

Så se dig godt for, inden du booker et kursus eller en underviser, du måske slet ikke har brug for lige nu og her i forhold til din og hestens træningstilstand ;o)

Listefyld-er du bare det?

Listefyld er et udtryk jeg hørte i Norge for flere år siden, da jeg var oppe at undervise en gruppe voksne konkurrenceryttere. Flere af dem havde redet på højt plan før i tiden og også gjort det rigtig godt i forhold til placeringer. Nu var tiden imidlertid en anden. De var blevet ældre, stævnerne var blevet betragtelig dyrere at deltage i, samtidig med at der var kommet mange flere deltagere til i løbet af årene. Udviklingen havde med andre ord gjort, at flere var rykket ned i rækkerne og dermed betragtede sig som listefyld. Ingen lagde rigtig mærke til placeringerne, når de ikke var i top 10 – og slet ikke var i nærheden af at få en sløjfe med sig hjem.

Er det så trist?

Det er selvfølgelig altid fedt at være vinder og få sløjfer, især hvis man selv har meldt sig og trænet længe og ihærdigt for at opnå lige netop det.

Men livet for både hest og rytter byder heldigvis på meget mere end det. Og hvert stævne er en læring. Både i processen på vej dertil og efterfølgende. Det skal bare huskes undervejs. Hvad er målet med det?

Der er selvfølgelig en grund til at mange ryttere har lyst til at konkurrere. Og tro mig, jeg elsker konkurrencer. Ihvertfald så længe det ikke går ud over hverken dyrenes eller ejernes velbefindende.

Der er meget på spil for de, der gerne vil leve af deres sport. Det gælder også indenfor andre sportsgrene end ridning. Derfor må det også gerne føles behageligt og godt undervejs.

Man skal jo ikke lade sig slå helt ud eller miste noget, hvis det glipper i træningen eller til et stævne. Særligt set i forhold til sit eget selvværd. Det ville nemlig være trist.

Vi skal huske glæden, og den vej vi følger i forhold til den sport eller hobby vi har valgt. Hvis der bliver for mange triste dage, eller hvert stævne eller skue føles som et nederlag, er der noget, der skal kigges nærmere på.

Der vil altid være triste eller tunge dage her i livet – også sammen med hesten, og måske især når det gælder konkurrencer.

Men det må ikke gå hen og fylde for meget.

Husk det! Nyd din hest/pony! Nyd foråret! Og nyd stævnerne!

 

Smil fra Søs

fb-share-icon

Seminarieuddannet lærer i 1999. Stresskonsulent, Yoga- og Reformerpilatesinstruktør. Mor til 3 børn fra 1992, 1998, og 2001. Udvikler og ejer af Fit2Ride og RytterYoga®konceptet, hvorunder jeg har uddannet nye instruktører siden 2009 - samme år hvor min første bog "I balance på hesteryg- vejen til bedre præstationer udkom. Bogen blev til i samarbejde med human-, hestefysioterapeut og træner Claus Toftgaard. I 2014 udgav jeg Dvd´en "Fra træningslokale til hesteryg". I 2019 udkom Bogen RytterYoga. Tidligere aktiv konkurrencerytter på nationalt plan. Nu nydes ridningen primært som fritids rytter på vores egne Islandske heste her på Skovgaard. Får dog stadig jævnligt undervisning og deltager på kurser og deltager i småstævner fra tid til anden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *